haaa, ni custard yg kita nk guna wat layer atas bun tuh. alaa, adunan dia mcm kita buat untuk filling cream puff tu :)
ni rupa doh yg disusun dlm loyang. advise aku pd korg, susun rapat2, baru laa bun naik cantik, hehe (tips amik dr ibu)yang ni doh yg dah diletak custard. korang mesti cam kan bun ni kat kedai2?haaa, ni masa tgh masak dlm oven. nampak x dia naik?
okay, this is the end product. aku sibuk tgk tv sampai terlupa bun ni dlm oven. tu yg jd hangus sket tu. heheh.
hmm, buat bun ni jek nk dkt half an hour. tapi, dlm 10min jek dah selamat dlm perut. hehehe. sempat bg honey rasa sket.
ok, lastly, credit to nani and ibu 4 being an excellent baker, cant wait to do more recipe soon!
well, for recipe, here are the ingredients for making potato bun:
250 gram tepung roti/tepung high protein
70 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek baru ditimbang
120ml susu segar (bancuhan susu pekat manis ataupun susu kacang soya pon boleh.)
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin
4 gram yis ( 1 sudu kecil)
1 biji telur (dipukul sedikit)
(untuk bancuhan sos kastard )
2 sudu besar tepung bird custard
1 cawan susu segar
2 sudu besar gula
fuuh, cam sodap...
ReplyDeleteuish...
ReplyDeletemenarik nye.
da bley wat jual ni fatin..teehee...
=p
hahaha..thnx to me ke..
ReplyDeletei provide recipe n bhn2 je..
tibe2 je kua gi mkn spegeti..eeehee..
seb bek akak sorg ni mmg tgh smgt nak wat sumtg tuk oneychan dia. maka...
tara~ jadila bun kentg itu!!
Sila layari blog saya...Ada award untuk anda dan anda di TAG!!
ReplyDeletewah..kak faten..
ReplyDeletemantap tuh..nanti nak try nih....
hehehe
bole sy book kak faten masak untuk sy kawen ni...muahahhah
shy: thanks 4 d award :) nak kek? heheh. bila nak bagi nye tu?
ReplyDeletezuhailiey: masak untuk diri sendiri lepas le, untuk org len tak konfiden lg la dik oi...
update! update!
ReplyDeletesile tmbhkan lbh gule ye dalam doh!