Friday, May 22, 2009

lets bake!

hmm..
lately takde pape nk buat kat umah.
jaga myra, online, jalan2 amik angin.
bosaaaaaaannnn~~!!!
honey pon dah tak tau nk ckp ape, asik jd tempat luahan perasaan je, heheh.
(thanks for being there, Muahx!)

so, jd laa projek dgn nani. kalu dh dgn nani, kalo xmenjahit, memasak ler jawabnye. so, considering aku mmg tak suka dan xberapa hebat menjahit, aku join aa dia buat kek.
dia buat kek pisang, aku join venture sket dgn adik dgn nani buat bun kentang. (untuk resepi kek pisang dan gambar, tgk sini)



haaa, ni custard yg kita nk guna wat layer atas bun tuh. alaa, adunan dia mcm kita buat untuk filling cream puff tu :)

ni rupa doh yg disusun dlm loyang. advise aku pd korg, susun rapat2, baru laa bun naik cantik, hehe (tips amik dr ibu)yang ni doh yg dah diletak custard. korang mesti cam kan bun ni kat kedai2?haaa, ni masa tgh masak dlm oven. nampak x dia naik?

okay, this is the end product. aku sibuk tgk tv sampai terlupa bun ni dlm oven. tu yg jd hangus sket tu. heheh.

hmm, buat bun ni jek nk dkt half an hour. tapi, dlm 10min jek dah selamat dlm perut. hehehe. sempat bg honey rasa sket.

ok, lastly, credit to nani and ibu 4 being an excellent baker, cant wait to do more recipe soon!

well, for recipe, here are the ingredients for making potato bun:

250 gram tepung roti/tepung high protein
70 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek baru ditimbang
120ml susu segar (bancuhan susu pekat manis ataupun susu kacang soya pon boleh.)
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin
4 gram yis ( 1 sudu kecil)
1 biji telur (dipukul sedikit)

(untuk bancuhan sos kastard )

2 sudu besar tepung bird custard
1 cawan susu segar
2 sudu besar gula

7 comments:

  1. uish...
    menarik nye.
    da bley wat jual ni fatin..teehee...

    =p

    ReplyDelete
  2. hahaha..thnx to me ke..
    i provide recipe n bhn2 je..
    tibe2 je kua gi mkn spegeti..eeehee..

    seb bek akak sorg ni mmg tgh smgt nak wat sumtg tuk oneychan dia. maka...

    tara~ jadila bun kentg itu!!

    ReplyDelete
  3. Sila layari blog saya...Ada award untuk anda dan anda di TAG!!

    ReplyDelete
  4. wah..kak faten..
    mantap tuh..nanti nak try nih....
    hehehe
    bole sy book kak faten masak untuk sy kawen ni...muahahhah

    ReplyDelete
  5. shy: thanks 4 d award :) nak kek? heheh. bila nak bagi nye tu?
    zuhailiey: masak untuk diri sendiri lepas le, untuk org len tak konfiden lg la dik oi...

    ReplyDelete
  6. update! update!

    sile tmbhkan lbh gule ye dalam doh!

    ReplyDelete